Kumaş Kaplama Yapıştırıcı, Kaymaz Halı Yapıştırıcı, Tufting Yapıştırıcı , Suni Çim Yapıştırıcı , Halı Kenarı Yapıştırıcı, Karo Halı Yapıştırıcı, Parça Halı Yapıştırıcı, Duvardan Duvara Yapıştırıcı, Mozaik File Yapıştırıcı,Selefon Yapıştırıcı

Etiket Yapıştırıcı, Kitap Ciltleme Yapıştırıcı, Zarf Yapıştırıcı, Kağıt Yapıştırıcı, Membran Pres Yapıştırıcı, Laminasyon Yapıştırıcı, Laminant Parke Yapıştırıcı, Ahşap Laminasyon Yapıştırıcı

Eva Bazlı Tutkal


Etilen Vinil Asetat olarak bilinen ve Eva olarak adlandırılan bu yapıştırıcılar, en sık kullanılan yapıştırıcı tipidir.Dolgu olarak imal edilen bu yapıştırıcılarda kalitenin yüksekliği, dolgu oranıyla önemli bir ilişki içindedir. Dolgu oranı ne kadar az ise ürünün kalitesi de o kadar yüksek demektir. Çeşitli materyaller, dolgu malzemesi olarak kullanılır. En yaygın olarak kullanılan dolgu maddesi ise halk arasında "mermer tozu" olarak isim verilen kalsittir.

 

Tüketimi oldukça yoğun olan eva bazlı tutkalların bu kadar çok tercih edilip kullanılmasının en büyük nedeni hesaplı ürünler olmasıdır. Fiyat ve kalite dolgu oranıyla ciddi anlamda ilişkilidir. Dolgu maddesi oranı arttıkça ürünün fiyatı da kalitesi de düşer. Dolgu oranı sıfır olan şeffaf ürünleri bulmak da mümkündür ancak fiyatları elbette ortalamadan daha yüksektir. Ancak daha az oranda kullanılarak sonuç elde edileceğinden, oranlandığında çok da külfetli sayılmazlar.

 

Eva bazlı tutkalların, yumuşama noktaları (softening point) standart olmadığı gibi, her firmanın ürettiği üründe bu yumuşama noktası farklı olacaktır. Bu noktada önemli olan, müşterinin kararı, kullanılacak alan, makinanın cinsi, hızı gibi faktörlerdir. Ancak bilinmelidir ki, yumuşama noktası düştükçe, ürünün sıcaklığa olan direnci de düşer. Fakat daha kolay ve erken bir erimenin gerekli olduğu sektör ve ürünlerde de bu özellik tercih sebebi olmaktadır. Örneğin PVC üzerine yapılan uygulamalarda sıcaklık yüksek olursa deformasyon ortaya çıkacağından, yumuşama noktası düşük ürünler tercih edilmektedir.